top of page
חיפוש
  • ortals

גישור ובוררות בעולם העסקי

עודכן: 7 בספט׳ 2022

למרבה הצער, אחד האתגרים של מערכת המשפט הישראלית הוא העומס הרב הקיים בין כותלי בתי המשפט, משך הזמן שחולף מהגשת תביעה ועד לקבלת פסקי דין הינו ארוך מאוד.. בניסיון להתגבר על העומס נקבע בתקנות סדר הדין האזרחי נוהל חדש של דיון מקדמי בין הצדדים טרם ההגעה לבית המשפט. משמע, בתוך 30 ימים ממועד המצאת כתב הטענות האחרון, על הצדדים לשוחח באמצעות באי כוחם ובסוף השיח גם לדווח על תוצאות השיח לבית המשפט.


יש לקוות כי אומנם הדבר אכן מסייע, אך אין זה מספיק. כדי להקל על המתדיינים ועל העומס הכבד, נוצרו מספר מסלולים אלטרנטיביים ליישוב הסכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. שני ההליכים הבולטים בעולם יישוב הסכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, הינם הליכי הגישור והליכי הבוררות:

מצד אחד, קיים הליך הגישור. גולת הכותרת בהליך זה הינה החופש שיש לצדדים לגבש בעצמם את ההסכם ואת פתרון הסכסוך. המגשר הינו צד שלישי להליך, ניטרלי והוא אינו המכריע, אלא תפקידו להיות נוכח ולהוביל אותם לרעיונות, פתרונות ולבסוף גם להסכם משותף. את ההסכם ניתן להגיש לאישור בית המשפט על מנת לקבל תוקף של פסק דין.


מה הן הדרישות לעבודה כמגשר? על המגשר להיות בעל ידע ויכולות בתחום שבו עוסק הגישור, בעל תואר אקדמי, אך לא מוכרח להיות בעל רישיון לעריכת דין. אולם, מגשר מטעם בית המשפט, בנוסף לאמור לעיל, צריך לעבור קורס גישור ולהיות בעל ניסיון מקצועי של 5 שנים לפחות בתחום עיסוקו.


ומהצד השני, קיים הליך הבוררות. מדובר בהליך יעיל ומהיר יחסית להכרעת סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. הבורר משמש כ"שופט", מאזין לצדדים ומכריע בסופו של היום. פסק הבוררות מחייב את הצדדים וניתן לאכוף אותו כפסק דין של בית המשפט. ברירת המחדל בהליך בוררות הינה שאין ערעור. אלא אם כן, הסכימו על כך הצדדים מראש.


מה הן הדרישות לעבודה כבורר? לפי חוק הבוררות, כל אדם שמונה לכהן כבורר במסגרת הסכם בין הצדדים. כלומר, כל אדם רשאי לשמש כבורר, גם אם הוא אינו עורך דין במקצועו. עם זאת, כמובן שישנו יתרון עצום לבחירת בורר מקצועי, שעבר הכשרה לניהול ההליך, המכיר ויודע את החוק וכמובן, את התחום בו התעוררה המחלוקת.


כעת, לאחר שסקרנו בקצרה את הנושא, נשארת השאלה הבאה: למה בכלל ללכת ליישוב סכסוכים עסקי בהליכים שאינם בבית המשפט? תחילה, בנוסף על החסכון בזמן ההתדיינות לאור העומס הקיים בבתי המשפט, הדיון בבית משפט לרב מתבצע בדלתיים פתוחות ואילו הליכי הגישור והבוררות נעשים באופן חסוי וסודי המאפשר לצדדים להתנהל באופן חופשי יותר. כמו כן, הצדדים מסכימים בניהם על זהות המגשר\הבורר. כך שניתן לבחור מגשר\בורר בעל ידע מקצועי לתחום הספציפי של הסכסוך.





35 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ארנונה – מי משלם?

כידוע, מלבד לשבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, ארצנו השתבחה לה במגוון רחב של מיסים: מס הכנסה, מס ערך מוסף, מס רווח הון, מס שבח, מס רכישה,...

Comentarios


bottom of page