האם השיר המקורי שכתבתם והעלאתם לאינטרנט מזכה אתכם בהגנת זכויות יוצרים? התשובה היא כן!
היצירות שעליהן חלה הגנת זכות יוצרים מוגדרת בחוק זכות יוצרים כיצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית (לרבות יצירה המבוטאת בכתב, הרצאה, טבלה, לקט), יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוזיקלית, המקובעת בצורה כלשהי.
מעבר לדרישה הבסיסית כי על כל יצירה להיות מקורית כדי שתזכה להגנה, נוספה בחוק דרישה נוספת והיא דרישת הקיבוע. הכוונה היא לכך שהיצירה צריכה להיות מקובעת בחפץ פיזי - למשל שיר שנכתב על דף או מנגינה שהוקלטה על תקליט.
כעיקרון, חשוב לדעת כי כל ביטוי מקורי מוגן על ידי דיני זכויות יוצרים. המשמעות היא כי מה שאיננו "ביטוי" איננו מוגן, למשל רעיונות, עובדות וכדומה. משמעות הביטוי "מקורי" מרכזית בדיני זכויות יוצרים, ומגלמת דרישה שמקור היצירה הוא ביוצר.
חשוב שתדעו כי לרוב אין צורך לבצע רישום של זכויות יוצרים, כך שלמעשה כל יצירה מקורית שאדם יצר, ללא תלות במדיום שבו פורסמה, למשל בספר, בעיתון או באינטרנט, ואפילו אם נכתבה בכתב יד, מוגנת באופן אוטומטי על ידי החוק, ובתור שכזו אין להעתיקה ללא רשותו של בעל זכויות היוצרים. יתרה מכך, גם יצירות שלא פורסמו מוגנות על ידי החוק.
מובן שאם ביום מן הימים תידרש הוכחת מקוריות היצירה בבית המשפט, טוב יעשה היוצר אם ישמור עותקים מתוארכים ונעולים בפני עריכה של יצירותיו המקוריות.
כמו כן, חשוב להדגיש כי הפרת זכויות יוצרים היא עוולה אזרחית המקימה זכות תביעה. החוק קובע שבגין כל הפרה של זכות יוצרים יכול שופט לפסוק סכום עד 100 אלף שקל בהתאם לחומרת ההפרה, אף ללא הוכחת נזקו של מי שנפגע מן ההפרה.
Kommentare