לעיתים, בעלי נכסים נתקלים בתופעה לא נעימה, ודי מתסכלת, של שוכרים המסרבים לפנות את הנכס, אף על פי דרישתם.
הכלל הוא ששוכר רשאי להתגורר בנכס, בהתאם לתנאי השכירות, עד לתום תקופת החוזה, מבלי שבעל הדירה ידרוש את פינויו.
למרות זאת, הכלל איננו מוחלט - במידה והשוכר יבצע פעולות בנכס בניגוד להוראות החוזה, יפר את החוזה, לא יפנה את הנכס בסיום החוזה, יפגע ויגרום נזק בנכס, לרבות לציוד ולמערכות המותקנות בו, או אם יגרום מטרד לשכנים - לבעלי הנכסים עומדות מספר אפשרויות לפינוי השוכר, אך ראשית, חשוב להבהיר כי על בעל הנכס לנהוג בזהירות טרם פתיחה בהליכים, ולהימנע מצעדים אגרסיביים כלפי השוכר, כגון פינוי בכוח, החלפת מנעול בדירה וניתוק חשמל.
ובכן האפשרויות העומדות בפני בעלי הנכסים המתוסכלים מהשוכר המפר הן-
האפשרות הראשונה היא תביעה בהליך מזורז לפינוי המושכר. הליך זה מאפשר לבעל הנכס רק לפנות את השוכר מהנכס. למזלם של בעלי הנכסים, לרשותם עומדת האפשרות להגיש תביעה בהליך מזורז ומהיר, על מנת לפנות את השוכר הסורר במהירות האפשרית, ולקבל פסק דין בתביעה תוך 60 יום מיום הגשת התביעה לפינוי המושכר. במאמר מוסגר יובהר כי הליך זה אינו חל על דיירים מוגנים.
האפשרות השנייה היא תביעה בהליך רגיל, במסגרתה ניתן לדרוש את פינוי השוכר מהנכס, ואף לתבוע את השוכר על נזקים ו/או חובות הקיימים לו כלפי בעל הנכס. מחד גיסא, היתרון בתביעה רגילה הוא שכך ניתן לדרוש סעד כספי בנוסף לפינוי השוכר מהנכס, ומאידך גיסא החיסרון בתביעה רגילה הוא שהיא עלולה להתארך לתקופה ארוכה, ולעכב את פינוי השוכר מהדירה, ובכך לגרום לנזק כספי נוסף לבעל הנכס.
לבסוף, האפשרות השלישית והמומלצת ביותר היא הגשת שתי האפשרויות במקביל.
במקביל להגשת התביעה לפינוי המושכר, תוגש תביעה רגילה לסעד כספי, וכתוצאה משילוב השתיים, יצומצמו נזקיו הכספיים של בעל הנכס, מאחר והליך התביעה לפינוי מושכר מהיר באופן משמעותי, מאשר התביעה הרגילה, יכול בעל הנכס לפנות את השוכר, ולהשכירה לשוכר חדש ובכך לא להמשיך ולהפסיד דמי שכירות, ובמקביל ובאותה עת להמשיך ולתבוע אותו בתביעה לסעד כספי, שלרוב נמשכת זמן רב יותר.
על מנת לייעל את הליך התביעה לפינוי המושכר מומלץ לבעלי הנכסים לצרף אסמכתאות, תצהירים וכל מסמך אשר יתמוך בטענותיהם.
לאחר קבלת פסק הדין, ובמידה והדייר עדיין מסרב לכבד את פסק הדין ולפנות את הדירה, יש לפנות להוצאה לפועל ולפתוח כנגד השוכר תיק הוצאה לפועל לפינוי הנכס, במהלכו ניתן להחליף את המנעול בדירה.
בכדי למנוע מקרים של הימנעות/התחמקות מתשלום דמי שכירות ע"י שוכרים, לבעלי הנכסים מומלץ להחתים את השוכרים על חוזה שכירות מקיף, אשר יגן על האינטרסים שלהם, והחשוב מכל, עליהם לדאוג לקבל בטחונות.
Comentários