top of page
חיפוש
ortals

SHAME SHAME - שיימינג ברשתות החברתיות והחשיפה לתביעת פיצויים כספיים

עודכן: 7 בספט׳ 2022

בשנים האחרונות ובעיקר מאז פרוץ מגיפת הקורונה והסגרים אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש ברשתות החברתיות אשר הפכו למעשה לזירת המדיה העיקרית של החברה המערבית, אם תרצו, "כיכר העיר" של העת הנוכחית. לצערנו, הרשתות החבריות מהוות גם כר פורה לתופעות שליליות רבות כגון: פייק ניוז, תכנים פוגעניים, פדופיליה, אנטישמיות, ושיימינג. בחרנו הפעם לדבר על השיימינג – ביוש, הפצת דיבה ולשון הרע במרשתת באמצעות הרשתות החברתיות. מה זה בעצם שיימינג? שיימינג (בלעז) הוא למעשה ביוש- מונח המתאר הפצת לשון הרע והוצאת דיבה כנגד אדם אחר ברבים. האיסור על לשון הרע הוא איסור קדום מאוד ורבות נכתב עליו בקרב חכמי ישראל ומקורות העם היהודי. כך הרמב"ם (בספרו היד החזקה) כתב: "אמרו חכמים: שלוש עבירות נפרעין מן האדם בעולם הזה ואין לו חלק לעולם הבא, עבודת כוכבים וגילוי עריות ושפיכות דמים, ולשון הרע כנגד כולם... ולא נחתם גזר דין על אבותינו במדבר אלא על לשון הרע לבד" במדינת ישראל, איסור לשון הרע הוא מן ההגבלות על חופש הדיבור והנושא הוסדר בחוק איסור לשון הרע שנחקק עוד בשנת 1965 וכן בשלל פסקי דין מנחים. פרסום לשון הרע יכול שיהיה כלפי אדם או חברה אך לא כל מה שנכתב כפוסט בפייסבוק או כציוץ בטוויטר או כהודעה בקבוצת ווטסאפ, מהווה הפצת לשון הרע על פי החוק. ככל שאכן מדובר בהפצת לשון הרע כמוגדר בחוק, הרי שמדובר בעוולה אזרחית ומפיץ הפרסום חשוף לתביעה ותשלום פיצויים. לעיתים הדבר מתגבש לכדי עבירה פלילית (עונש של עד שנת מאסר). מה ההשלכות של פרסום לשון /שיימינג ברשת? פרסום לשון הרע/הוצאת דיבה ושיימינג ברשתות החברתיות (פייסבוק, ווטסאפ ועוד) כמוהו ככל פרסום לשון הרע וחלים עליו הוראות החוק. חשוב לקחת לדעת כי פרסומים ברשתות החברתיות הם ויראליים -בעלי פוטנציאל הפצה המוני ולכך השלכות חמורות מאוד, לרבות בנוגע להיקף הפיצוי שניתן לתבוע בגינם. נוסף על המפרסם עשויים לשאת באחריות גם המסייע למפרסם, המייעץ, המפתה, המעביד השולח ובמקרה של רשתות חברתיות, מנהל הפלטפורמה עצמה, מנהל הקבוצה בה בוצע הפרסום וכיוצ"ב. לצערנו, רבים האנשים שידם "קלה על המקלדת" והם אינם מודעים להשלכות של פעולות שלהם ברשתות החברתיות. כך למשל, פרסום לשון הרע יכול להיחשב גם כתגובה לפוסט של אדם אחר בפייסבוק או כאשר עושים "שיתוף" לפוסט (הכולל שיימינג או לשון הרע) שאחרים כתבו. החוק קבע כי בגין כל פרסום בודד של לשון הרע (ככל שמדובר בפרסום של לשון הרע כהגדרתו בחוק) ניתן לתבוע סכום של עד 50,000 ₪ (אחרי הצמדה כ 75,000 ש"ח). ככל שמדובר בפרסום שנעשה בכוונה לפגוע, ניתן לתבוע את המפרסם בכפל הסכום – היינו פיצוי כספי של עד 150,000 ₪ בגין כל פרסום שבוצע וכל זאת ללא הוכחת נזק.

נתקלתם בשיימינג כלפיכם ברשתות חברתיות או באופן אחר או חלילה נתבעתם בגין הפצת לשון הרע, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר. משרדנו עומד לרשותכם לייעוץ, סיוע וליווי משפטי.




132 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ארנונה – מי משלם?

כידוע, מלבד לשבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, ארצנו השתבחה לה במגוון רחב של מיסים: מס הכנסה, מס ערך מוסף, מס רווח הון, מס שבח, מס רכישה,...

Comments


bottom of page